Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pisztolyok

Frommer 37M

Kép 

Tár: 7 db töltény

Súly: 0,735 kg

Hossz: 172 mm

Hatótávolság:

Ezt a fegyvert 1937-ben kezdték gyártani. Elődje a Frommer Rudolf által tervezett Frommer 29 volt. Hihetetlenül jó volt az elkészítési minősége.Körülbelül 200 000 darabot gyártottak belőle, 50 000 darabot a Luftwaffe számára. Ezek markolatán megtalálható a náci sas és egy külön tokbiztosító került a fegyverre a német hadvezetés kérésére. Ez az alkatrész a Magyar fegyveres erők által használt példányokon nincs. A fegyver egyetlen hibája a rövid markolatból és az aránytalanul kisméretű kakasból eredő rossz ergonómiai kialakítás.

_____________________________________________________________________________________

Frommer 29M

Kép

Tár: 7 db töltény

Súly: 0,735 kg

Hossz: 172 mm

Hatótávolság: 

A 37 M. pisztoly külsőre egy meglehetősen konzervatív (fantáziadús tervezőjétől éppenséggel szokatlanul is konzervatívnak tűnő) vonalvezetésű, a 29 M. pisztollyal sok elemében megegyező fegyver, amely azonban rejteget egy-két Frommer Rudolfra annyira jellemző vonást.
Külsőre ezekből nemigen látunk semmit, a csövet teljesen elfedő szán és a tárat rejtő markolat teljesen szokványos kialakítású, bár a markolat hátsó élén található markolatbiztosító ekkoriban már kevéssé volt elterjedt a katonai fegyvereken. A hosszanti bordázattal érdesített fa markolathéjak ugyancsak hagyománytiszteletről árulkodnak, de a felületet a Frommer Stoppal és a 29 M. pisztollyal ellentétben már nem laposra, hanem enyhén domborúra munkálták meg. (Ez utóbbi azután annyira megnyerte a katonák tetszését, hogy a 29 M. pisztolyok némelyikének markolathéjait is ilyenre cserélték.) A szán vonalvezetése gyakorlatilag megegyezik az elődtípuséval, bár a szerkezeti eltérések miatt azzal nem csereszabatos.

______________________________________________________________________________________

Steyr M1912 

Kép

Tár: 8 db töltény

Súly: 1,2 kg

Hossz: 216 mm

Hatótávolság: 50 m

Ezt a fegyvert szintén Karel Krnka tervezte 1911-ben, ám ez már a Steyr Mannlicher cég gyártotta. Karel ismét a Roth-Steyr M1907 mechanikája alapján készítette el az új fegyvert, melyet az Osztrák-Magyar Monarchiának fejlesztett ki. 1912-ben szállították le az első fegyvereket. Németország legalább 10 000 darabot rendelt a Steyr M1912-ből, de került Romániába és Chilébe is. Ausztria bekebelezése után Németország még közel 60 000 darabot rendelt belőle.

A második világháborúban, igaz alacsony létszámban, de a Wehrmacht is használta.

____________________________________________________________________________________

Roth-Steyr M1907 

Kép

Tár: 10 db töltény 

Súly: 1,03 kg

Hossz: 230 mm

Hatótávolság: 75 m

A pisztolyt, még Georg Roth cégénél dolgozó cseh Karel Krnka készítette. Sok prototípus tesztelése után  1906-ban adták ki a végleges verziót. Repetierpistole M.7. néven került általános fegyverként a Császári és Királyi hadseregbe. Mivel Roth cégének nem volt kapacitása a gyártásra, ezért a kormány megvásárolta az összes jogot, majd a fegyvereket az Österreichische Waffenfabrikgesselschaft és a budapesti Fég gyártotta le. 1908-1914 között nagyjából 99 000 darab fegyver készült el. Ezek egy részét civilek vásárolták meg, mert már érezni lehetett a háború előszelét egész Európa területén.

A fegyver neve (Roth-Steyr 1907) ellenére a Steyr nem igazán vett részt a fejlesztésben csak kisebb módosításokat végeztek.

A monarchia szétesése után a fegyverek Jugoszláviába kerültek. Ám amelyeket nem vittek el Jugoszláviába, azokat a magyar és az osztrák haderő is egyaránt használta még a második világháborúban is, bár kis létszámban. Még a szövetség idején Olaszország is kapott a fegyverekből és ők szintén használták a második világháború alatt. De használták Csehszlovákiában és Lengyelországban is.

____________________________________________________________________________________

Rast-Gasser M1898

Kép

Tár: 8 db töltény 

Súly: 935 kg

Hossz: 223 mm

Hatótávolság:

A Rast & Gasser M1898 váltotta le a korábban hadrendbe állított Gasser M1870-es fegyvert. 1898-tól 1912-ig 180 000 példány készült el és 1919-ben fejeződött be a gyártás, ekkorra már 200 000 darab állhatott készen a hadsereg számára. Mint elődjét ezt is a bécsi Leopold Gasser Waffenfabrik cég gyártotta. Később az osztrák magyar haderőnél ezt a fegyvert leakarták cserélni egy újabb fegyverre, a Roth-Steyr M1907-re, ezt követően pedig a gyalogságnál a Steyr M1912-es fegyverre cserélték volna. Bár ezen fegyverek gyártása nem volt szükséges, mivel az M1898-as továbbra is hadrendben maradt. Jó tulajdonságai a minőségi gyártásban rejlik, mely rendkívül megbízhatóvá tette. A fegyvert egy belgiumi cég a Manufacture d'Armes Liégeoise lemásolta és Nagant revolverként az oroszoknak gyártotta 7,62 mm töltényekkel ellátva.

Néhány országban mint Olaszország és Jugoszlávia egészen a második világháborúig használta az M1898-as revolvert.

____________________________________________________________________________________

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ez....

(kué, 2017.04.15 13:03)

az 1. fegyver benne van a mafia 2 -be.

baia@vipmail.hu

(koczka, 2014.06.21 22:42)

Továbbra is dicsérem ezt a szép munkát! A Rast -Gassser "belső tár,10 töltény" véletlen elírás lehet..Üdvözlettel!