Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lengyelország

2009.11.07

 Blitzkrieg

1939. márciusában a lengyel légierő pilótái kézhez kapták a német repülőgépek sziluet rajzait és a típusokra vonatkozó műszaki leírásokat. A lengyel katonák számára leginkább aggasztó adatok a Messerschmitt  Me-109 gép alatt voltak felsorolva.

Kép
Messerschmit Me-109

 A vadonat új messzerekel szemben az álltaluk repült P-11 típusnak nem sok esélye van a győzelemre.

Kép
PZL P-11

 A német gép gyorsabb volt, sokkal gyorsabb emelkedőképessége jóval felülmúlta a P-11 hasonló teljesítményét, ráadásul jóval komolyabb tűzerővel rendelkezett. A lengyel pilóták a manőverezést akarták kihasználni egy esetleges Me 109-P-11 párbajban. 1939 áprilisában már folyamatosan támadták meg Lengyelország légtereit. Stachon ezredes úgy határozott a lehetőségekhez mérten megakadályozza, vagy legalábbis megnehezíti a Luftwaffe provokativ célokat szolgáló repüléseit. Erre a feladatra Tadeusz Rolski századát a 141. alakulatot szemelte ki.

 Egy idegen gép elfogását akarták meg kísérelni de alapvető hiányosságok gátolták: jól működő, összehangolt kommunikácíós rendszere lett volna szükség de még csak kísérleti jelleggel működött. A vadászat azonban az esetek többségében nem sikerült mivel a németek gyakran 7000-10000 méter magasságban repültek, a P-11 igen lassan emelkedett, ráadásul sem motorját ,sem sárkányát nem nagy magasságra tervezték így a pilóták szinte vért izzadtak mire képesek voltak 7-8000 méter magasságba felrepülni. Mindemellett a P-11 típus még nyitott pilótakabinnal rendelkezett és meglehetősen gátolta az oxigénpalack és az oxigénmaszk amelyet vinnie kellet magával a pilótának. Ha sikerült is megpillantaniuk a német gépeket a nagyobb sebeségének kihasznállásával megléptek.1939. tavaszán a lengyel pilóták helyzete teljesen kilátástalanak tűnt.

A rendelkezésre álló források mindössze 6 napra elegendő üzemanyag alkatrész és lőszertartalékuk volt. A 141-142 század augusztus elején került harckészültségbe, ekkor 30 pilóta 22 repülőgép és 260 fő földi kiszolgáló személyzetet számlált a két alakulat.

Szeptember végére Lengyelország elveszítette a háborút.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.