Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amerika

2010.05.26

D-Day

Winston Churchill:

"Ha az El-Alameinnél vívott csata volt a kezdett vége, akkor minden bizonyal a D-DAY, a partra szállás napja volt a vég kezdete."

1943. januárjában Churchill és Roosevelt egy második front megnyitásárol tárgyaltak Casablancában. A választás Normandiára esett. Megbízák Frederich Morgan tábornokot a tervek kidolgozására. Az amerikai csapatokat Angliába gyülekeztették Eisenhower tábornok vezetésével. 

Kép
Dwight Eisenhower Tábornok

1943. augusztusában Churchill és Roosevelt ujabb tárgyalásra ültek össze, és kitűzték a támadás időpontját 1944. májusára. Eisenhower tábornok a partra szálló erők parancsnoki posztjára Bernard Law Montgomery tábornokot nevezte ki. Montgomrey sokat változtatott az eredeti terven de a tankok biztonságos parta juttatását Percy Hobart vezérörnagy oldotta meg. Belekezdet a tervezésbe s a munkatársaival kifejleszteték a kétéltű

DD tankot,

Kép

Földön és vizzen egyaránt közlekedik.

____________________________

Bobbin tank, 

Kép

34m szőnyeget fektetet le maga elé a sűpedős talajon.

____________________________

Crocodile tank, 

Kép

Lángszóroval van felszerelve.

____________________________

Crab tank, 

Kép

Aknaszedő és megsemisitő.

_____________________________

Churchill tank. 

Kép

30 láb hosszú híd volt felszerelve.

____________________________

Bruce White dandár tábornokot bízták meg hogy építsen egy mesterséges kikötőtt. Majd kifejlesztetek egy mobil kikötőt amit szét lehetett szedni és vontatásal el lehetett szálitani majd gyorsan össze lehetett szerelni.

Kép 

 


Bruce White Dandártábornok

A németek megtévesztésére egy hadműveletett hajtotak végre ez volt a Fortitude hadművelet , hogy azt a látszatott keltség hogy a partra szállás Pas De Calais-nál lesz, folytatódott a Calais mögöti vasúthálózat bombázása. A dezinformációt William Stephenson, és csapata végezte, megfejteték a németek kódjait, majd másfélmillió amerikai katonát szállítotak Nagy-Britaniába.

Kép 
William Stephenson

Április 25-én felpakolák a csapatokat és a felszerelést Brixham-kikötőjénél, majd 2 nap múlva elindultak a főbróbát végző amerikai hajóhad. Német 9 torpedónaszádból álló hajóhad bukant fel és elsűlyesztetek 2 hadihajót és 700 ember vesztette életétt, létfontoságú papirok is oda vesztek. Napkete után addig kutattak amíg a tiszteknél megnem találták a dokumentumokat.
Eisenhower tábornok kitűzte a D-day időpontját június 6-ra, Rommel ez idő alatt Németországban tartózkodott.

 

Kép
Dwight Eisenhower,
a Szövetséges expedíciós erők parancsnokának kísérőlevele, amit a partraszálló katonák az indulás előtt kézhez kaptak.

Június 6. U.S. 82. légiszállitású hadosztály (Detroit hadművelet), 101. légiszállitású hadosztály (Chivago hadművelet) és a 6. Brit légiszállítású hadosztály (Tonga hadművelet) éjfél után 15 perccel földet ér Normandiában. Öt óra 20 perckor amerikai és brit gépek bombázzák a part menti német állásokat. Öt óra 50-kor az inváziós flotta hajóágyúi megkezdik a tüzérségi előkészítést. Hat óra 20-kor partra száll a szárazföldi erők első hulláma, megkezdődik a partraszállás; ezzel megkezdődött a náci megszállás alatt álló Európa felszabadítására irányuló szövetséges invázió. Az első napon (D-day) 50 000 szövetséges katona szállt partra Normandiában,

Június 25 - 29 Epsom hadművelet

Július 7  Caen elfoglalása.

Július 17  Erwin Rommel egy légitámadás folyamán autójában ülve megsebesült, később Hitler parancsára (a Hitler-ellenes összesküvésben való résztvétele miatt) megmérgezte magát.

Július 18 - 20. Goodwood hadművelet végrehajtása.

Augusztus 3 - 9  Totalize hadművelet, csapda a visszavonuló német páncélosoknak.

Augusztus 16  Dragoon hadművelet, újabb nagyerejű partraszállás, augusztus 15-én a fő támadás előtt ejtőernyős különítmények landoltak.

Augusztus 25 –. November 16. A Red Ball Expressz konvojrendszer működtetése, amely a hadianyag utánpótlást biztosította.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

néz......

(kué, 2017.04.15 13:08)

nézétek meg a yutubon a tuléltem a d-napot nagyon jó.