Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kinai Hadvezérek

2010.01.24

Csang Kai Sek

Kép 

Született: 1887. Október 31.

Elhunyt:  1975. Április 5.

Születési hely: Xikou

 

Csang Kaj-sek falusi kereskedőcsaládban született a Zhejiang (Csöcsiang) tartománybeli Xikou (Hszikou) településen. A tokiói katonai akadémián tanult, ahol megismerkedett a három népi elven – nacionalizmus, a nép jogain és a "népléten" – alapuló Egyesült Kínai Liga alapítójával,Szun Jat-szennel, a későbbi Kínai Köztársaság első elnökével. Az 1911-ben kirobbant katonai fölkelés hírére hazatért Japánból , hogy az egyik köztársasági ezred irányítását átvegye. AForadalom jelentős társadalmi változásokat indított el Kínában, és gyakorlatilag 1912 áprilisában véget ért.

Csang Kaj-sek1923-1924-ben Moszkvában tartózkodott, és bár az ottani változások és módszerek tetszettek neki, a szovjet pártapparátuson belüli viszonyokat látva csalódottan tért haza Kínába. 1925-ben átvette a köztársasági csapatok feletti parancsnokságot és az 1912. augusztus 12-én megalakult Nemzeti Párt (Guomintang (Kuomintang)) jobboldali csoportjának vezetője lett. Májusában kitört a sanghaji sztrájk, a Guomintang – félve a forradalom térnyerésétől –államcsínyt szervezett, amely elbukott. A forradalom részekre szabdalta Kínát: 1927-ben Csang Kaj-sek nemzeti kormányt alapított Nankingban, miközben a kettészakadt Guomintang Vuhanba tette át székhelyét. Áttért a kereszténységre, hogy a nyugathoz fűződő kapcsolatait erősítse és hosszú évekre abszolút hatalom összpontosult a kezében. 1927 és 1931 között a polgárháború szabdalta országban – kezdeti sikeres hadjáratai után – többször is vereséget szenvedett, ráadásul Japán – kihasználva Kína meggyengülését – 1931-ben elfoglalta Mandzsúriát. Mao Ce-tung és Csang Kaj-sek vezette erőket: 1936 és 1945 között közösen próbálták Északkelet-Kínát (azaz: Mandzsúriát) felszabadítani.
Időközben kitört a II.világháború
. Kína 1941 után minden kapcsolatot megszakított a Harmadik Birodalommal és Olaszországgal, így Csang Kaj-sek a szövetségesek oldalán vehetett részt a párizsi békekonferencián.1945-ben, Japán kapitulációját követően felbomlott a kommunisták és a nemzeti oldal szövetsége, a kínai hadsereg kettészakadt, kezdetét vette a harmadik polgárháború. Mao hadserege győzelmet győzelemre halmozott: 1948-ban felszabadította Mandzsúriát,1949 áprilisában elfoglalta Nankingot (Nancsingot), Csang Kaj-sek kormányának székhelyét, október 1-jén kikiáltották a Kínai Népköztársaságot. Csang Kaj-sek és maradék serege Tajvan szigetére menekült. 1954-ben Csang Kaj-sek biztonsági szerződést kötött az Egyesült Államok. Csang Kaj-sek haláláig nem mondott le arról a tervéről, hogy fegyverrel foglalja vissza Kínát. Az ENSZ 1971-ben kizárta Tajvant tagállamai közül.1978-ban (Csang Kaj-sek halála után) pedig még a diplomáciai kapcsolatokat is megszakította Tajvannal.
Csang Kaj-sek 88 éves korában 1975. Április 5.-én Tajvan szigetén Kínai katona illetve politikusként halt meg!!!

____________________________________________________________________________________

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.